Netwerkcafé Zaanstad

14 december 2018: Solliciteren op basis van je skills (vaardigheden)

Vaardigheden zijn de toekomst van werk. We zien momenteel sectoren die enorm groeien en andere die krimpen. Veel mensen moeten werk vinden in een andere sector dan waar ze eerder werkten. Heel veel organisaties zijn nog steeds op zoek naar nieuwe medewerkers.

Dit vraagt om werving, selectie en matching op taken en vaardigheden (skills) in plaats van op functies, beroepen en opleidingen. Die skills-benadering maakt matchen tussen werkgever en werkzoeker als het ware 'sector-onafhankelijk'.

Skills zijn niet statisch, die kun je ontwikkelen. Op vrijdag 14 december a.s. bieden wij je een uitdagend programma aan met verschillende workshops die je kunnen helpen om op een andere manier te zoeken naar nieuw werk.

Wanneer: Vrijdag 14 december 2018. Inloop: vanaf 09:00 uur. Start: 09:30 uur. Einde: 13:00 uur.

Waar: Het Zaantheater, Nicolaasstraat 3, 1506 BB Zaandam

Kosten: Deelname is gratis. Koffie en thee voor eigen rekening. Een bijdrage in de organisatiekosten wordt op prijs gesteld

Programma: zie hieronder.

Het Zaantheater is goed bereikbaar met de fiets of openbaar vervoer (10 min. lopen vanaf station Zaandam ). In directe omgeving alleen betaald parkeren.

Programma

09:00 - 09:30 Inloop en netwerken

09:30 - 10:15 Introductie skills-benadering voor werkgevers en werknemers - Connie Beentjes en René de Leeuw (Begeleiders skills-based solliciteren Netwerkcafé Zaanstad)

10:15 - 10:45 Inleiding door Dick Dekker - voortrekker en sociaal ondernemer

Dick is voorzitter van de Bedrijven Vereniging Noorderveld Molletjesveer (BVNM) en oprichter van ‘t Lokaal in Wormerveer. BVNM behartigt de belangen van de ondernemers. Het bedrijventerrein Noorderveld Molletjesveer omvat 500 bedrijven en 4500 mensen. De ondernemers op dit terrein hebben de verantwoordelijkheid over flink wat werkgelegenheid. Die verantwoordelijkheid gaat in Dicks visie verder dan werk. Zij gaat ook over de werknemers van de toekomst, over onderwijs en opleiding, en over de zorg die huidige werknemers hebben over hun familie. 't Lokaal richt zich op maatschappelijke samenwerking tussen het bedrijven, onderwijs en Gemeente Zaanstad. Dick Dekker ontving op 6 november 2018 de Erepenning van de Gemeente Zaanstad voor zijn sociale ondernemerschap.

10:45 – 11:15 Pauze en netwerken

11:15 – 12:30 Workshops

Ooit gedacht dat er een techneut in je schuilt? – Martin de Haan (Technische Installaties Amsterdam)

Uit onderzoek blijkt dat 87% van de jongeren te interesseren is voor een baan/opleiding in de techniek. Geldt dat ook voor ouderen? De VTi denkt van wel!

De ambities rondom de energietransitie zijn lastig te realiseren zonder voldoende goed opgeleide mensen. Duidelijk is dat de hoeveelheid schoolverlaters niet voldoende is om aan de vraag te voldoen. Dit is een van de redenen waarom de VTi Amsterdam zich o.a. inzet voor zij-instromers en maatwerk binnen mbo opleidingen. Schuilt er in jou een technicus? Wil je weten welke kansen er voor jou zijn? Meld je dan aan voor deze sessie.

Martin de Haan, 49 jaar, is programmadirecteur van de Vakschool Technische Installaties Amsterdam (VTi). Martin is een inspirerende en gedreven verbinder die graag bruggen bouwt tussen mensen, organisaties en culturen. Vanuit deze verbindingen weet hij samen met anderen nieuwe kansen te creëren. Het blijft niet bij praten. Het motto van Martin is dan ook: gewoon doen!

Pitchen met Passie – Paul Bierman (Entertrainer.nl)

Bij sollicitaties, in je huidige of toekomstige werk of gewoon in je dagelijks bestaan is het belangrijk om je boodschap helder en kleurrijk over te brengen. Zodanig dat die boodschap aankomt en blijft hangen. In deze workshop word je geleerd hoe je de aandacht kunt krijgen en vasthouden zodat jouw pitch maximale impact heeft. Dus meer vanuit je hart en buik, niet alleen je hoofd! Paul Bierman leert je onder andere:

  • hoe je je energie kunt inzetten;
  • hoe je interactie met je publiek kunt hebben;
  • wat een structuur is die voor jou werkt;
  • hoe je om kunt gaan met druk en tijd;
  • wat voor mogelijkheden je hebt om jouw speech meer kleur te geven.

Paul Bierman was werknemer van ABN Amrobank en al 55 toen hij zichzelf als ‘entertRainer’ (een combinatie van entertainen en trainen) begon te verhuren. Zijn energie en enthousiasme zijn er niet minder om!

Ontdek jouw skills – Begeleiders skills-based solliciteren Netwerkcafé Zaanstad

Werkgevers krijgen hun vacatures niet of zeer moeilijk vervuld. Anderzijds komen vijftigplussers nog steeds heel moeilijk weer aan het werk. Dat komt omdat beide partijen vastzitten in het traditionele denken in 'vacatures', 'functies' en 'beroepen'. Oplossing: ga denken in taken en vaardigheden. Dat moeten beide partijen leren en heeft tijd nodig. In deze workshop leer je je eigen kunnen, kennen en ontwikkeling uit te drukken in skills.

De workshop wordt gegeven door vrijwilligers van het Netwerkcafé Zaanstad die zijn opgeleid tot Begeleider Skills-based solliciteren.

12:30 - 13:00 Uitwisselen wat je hebt geleerd en netwerken

De beste manier om te onthouden wat je net geleerd hebt, is het tegen elkaar te vertellen. En de beste manier om er meteen iets mee te doen, is met iemand af te spreken hoe je elkaar daarbij gaat helpen.

Aanmelden

Wanneer: Vrijdag 14 december 2018. Inloop: vanaf 09:00 uur. Start: 09:30 uur. Einde: 13:00 uur.

Waar: Het Zaantheater, Nicolaasstraat 3, 1506 BB Zaandam

Kosten: Deelname is gratis. Koffie en thee voor eigen rekening. Een bijdrage in de organisatiekosten wordt op prijs gesteld


Een overzicht van de eerdere bijeenkomsten van Netwerkcafé Zaanstad.

Contact

Netwerkcafé Zaanstad: netwerkcafe.zaanstad@gmail.com, www.netwerkcafezaanstad.nl

Twitter: @WerkenVrElkaar #Netwerkcafe #Zaanstad

Realisatie van onze activiteiten is mogelijk dankzij de enthousiaste en onbezoldigde inzet van een groeiende groep vrijwilligers en ondersteuners.

Netwerkcafé Zaanstad is aangesloten bij Stichting Werken voor Elkaar, KVK 67431984, werkenvoorelkaar@gmail.com, 020-6755355.

Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief ontvang je automatisch de vooraankondigingen en uitnodigingen van onze activiteiten in jouw regio. Dat geeft je de kans om steeds tijdig te reserveren, voordat alle plaatsen zijn vergeven.