Netwerkcafé Hoorn

Dinsdagochtend 30 april 2019 De Zaagtand: De kracht van communicatie

Communicatie met een nieuwe werkgever of opdrachtgever begint al op het moment dat je de auto uitstapt of het bedrijf binnen loopt. Wat is de eerste indruk die je maakt bij de receptie of tijdens de eerste ontmoeting. Het draait niet alleen om wat je zegt en hoe je iets zegt maar ook om je lichaamstaal.

In 6 workshops leer je dinsdagochtend 30 april 2019 bij Netwerkcafé Hoorn op een speelse manier meer over communiceren: hoe ga ik om met onverwachte situaties, hoe kan ik het talent gebruiken dat in mij zit om te gaan doen wat ik graag wilt doen en wat is het belang is van verbeelden, geloven en uiten in het realiseren van mijn doel?

Zie het programma hieronder - Schrijf je in en ga Krachtiger Communiceren!

 • Dinsdagochtend 30 april 2019. Inloop vanaf 09:00, start 09:25, einde 12:50 uur.
 • Wijkcentrum De Zaagtand, Sint Elroystraat 106, 1624 VW Hoorn. Goed bereikbaar met de fiets of het openbaar vervoer. Vanaf station Hoorn 15 minuten lopen, of met bus 412, 132 of 11 Halte Wabenstraat.
 • Kosten: Deelname is gratis, consumpties zelf afrekenen, een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt op prijs gesteld.

Wijkcentrum De Zaagtand is goed bereikbaar met de fiets of het openbaar vervoer. Vanaf station Hoorn 15 minuten lopen, of met bus 412, 132 of 11 Halte Wabenstraat.

Programma

09:00 - 09:25 Inloop en netwerken

Leer mensen kennen en ga je thuis voelen. Oefen om op mensen af te stappen, geïnteresseerde vragen te stellen, hulp aan te bieden en te vragen. Zo kun je nuttige nieuwe contacten leggen.

09:25 Welkom door onze vrijwilligers

09:30 Inleiding De kracht van digitaal solliciteren met EWall door Rosa van den Bosch (Fiolet Taaltrainingen)

10:00 - 11:10 Workshops ronde 1

Energiek en vol vertrouwen communiceren – Ron van Raaphorst

Ons eigen verhaal is onze eigen identiteit. Communiceren vanuit onze eigen identiteit geeft ons de kracht om overal en altijd onszelf te zijn. De kracht maar ook de valkuil van goede communicatie zijn jouw emoties.

Ken je de kracht in jezelf dan kun je ook je emotie beheersen en daarmee weer effectief communiceren.

Communiceren met lichaam en geest is maar weinig mensen gegeven, in de workshop gaan we de basis leggen voor deze manier van effectief communiceren vanuit jezelf.

We gaan werken aan 2 strategieën en natuurlijk krijg je veel tips mee om zelf uit te werken.

Ron stond al heel vroeg als judoka sterk in het leven, na een leven als zeevarend officier en mentor heeft hij het roer om gegooid en is een nieuw leven begonnen en is zijn droom gaan waarmaken. Hij is inmiddels meer dan 30 jaar mentor, trainer en coach. Ron kan je weer laten inzien en voelen dat jij belangrijk bent en dat ook jij jouw leven op nummer één kunt zetten.

De kunst van contact maken – Letty Kamper

Hoe kom je over bij de potentiële werkgever? Een hand geven wat zegt dat over jou? Hoe spreek je een onbekende aan? Hoe begin je een gesprek? Neem je afstand of juist niet? Met lichaamstaal vertel je enorm veel. Een interactieve workshop met aspecten van het leven die normaal lijken maar nu belangrijk zijn.

Letty werkte jaren lang als fysiotherapeut van meervoudig gehandicapte kinderen tot olympische sporters. Tegenwoordig ligt haar focus op het begeleiden van werkzoekende vijftigplussers naar een baan met voldoening

Solliciteren – wat vertel je wel (of niet) en vooral: hoe vertel je het? – Irina Hoffer

Bij een sollicitatiegesprek is het belangrijk goed uit te leggen waarom jij geschikt bent voor de baan. Maar nog belangrijker is de manier waarop je iets vertelt. Wat straal je uit, welke houding neem je aan, hoe gebruik je je stem en je mimiek? Daarmee geef je de persoon waarmee je praat heel veel informatie en krijgen zij een goede indruk van wie jij bent.

In deze workshop leer je waar je aan kan denken om iemand een nog betere indruk van jezelf te geven en er toch voor te zorgen dat je lekker jezelf blijft.Dit is een echte work-shop: je krijgt opdrachten en oefent en overlegt met elkaar

Irina Hoffer is altijd al geïnteresseerd geweest in lichaamstaal. Tijdens de opleiding tot leraar Gebarentaal aan de HBO van Utrecht heeft ze vooral geleerd hoe je visueel informatie kan overdragen op je gesprekspartner. Dit is niet alleen uitstekend in te zetten bij het vertellen van verhalen, maar ook gewoon in gesprekken met mensen.

11:10 - 11:40 Pauze

11:40 - 12:50 Workshops ronde 2

Jezelf enthousiast presenteren! – Tineke Bakker (Tinekecoacht!)

Oefenen om jezelf enthousiast te presenteren. Hoe belangrijk is dat niet? Maar ook lastig om in een korte tijd (ca. 30 tot 60 seconden) te vertellen waarom jij de geschikte persoon bent voor de baan. Daarom gaan we hier mee oefenen. Aan het eind van de workshop zul je in staat zijn om vlot een korte presentatie te kunnen houden over:

 • Wie ben je?
 • Wat kun je / waar ben je goed in?
 • Wat voeg je toe / welk probleem kun je voor een bedrijf oplossen?
 • Wat wil je?

Probeer vooraf alvast wat te oefenen en kijk op voorbeelden op Youtube, zoekwoord: Elevator Pitch. Als je deze presentatie flink geoefend hebt, zul je merken dat je gemakkelijker gaat vertellen in je netwerk (familie, vrienden, buren, ex-collega’s, sportvrienden, etc.) naar welke baan je op zoek bent. De wereld is vol kansen en die mag je benutten?

Tineke Bakker is ontwikkelcoach, die bezig is zichzelf te vestigen onder de naam: Tinekecoacht! Tineke is een coach die aandachtig en zonder oordeel luistert naar haar deelnemer. Ze stelt de juiste vragen en gaat samen met de deelnemer op zoek naar het talent, dat ieder mens in zich heeft.

De kracht van improvisatietheater – Helgiene Sampimon (Helgiene.nl)

De kracht van improvisatie. Goed kunnen improviseren is een van de belangrijkste vaardigheden van communicatie. Effectief communiceren bereik je door in contact te zijn in het hier en nu, open en met een nieuwsgierige houding. Improvisatietheater is theater zonder een vooraf geschreven script. Omdat er geen script is, worden andere zaken belangrijk, zoals in het hier en nu zijn, contact maken en goed kijken en luisteren. Factoren die ook voor werkzoekenden van belang zijn tijdens het contact met potentiële werkgevers. De workshop laat je kennis maken met de kracht van de improvisatietechnieken:

 • Accepteren zonder oordeel en 'Ja-en in plaats van 'ja-maar'. Dus niet invullen maar nieuwsgierig zijn.
 • Risico's durven nemen en de ander laten schitteren.
 • Faalplezier, fouten maken moed (i.p.v. moet).
 • Positiviteit

Tijdens deze workshop worden de deelnemers op een toegankelijke manier uit hun comfortzone worden gehaald. Ze gaan allerlei improvisatie spelvormen doen die worden afgewisseld met korte reflectie. Er mag zeker gelachen worden, plezier staat voorop.

Helgiene Sampimon-Karsten is trainer, trainingsactrice en gedragscoach. Zij geeft communicatietrainingen en improvisatieworkshops aan teams in bedrijven en organisaties.

Creatiespiraal: van wens naar werkelijkheid – Rosa van den Bosch (Fiolet Taaltrainingen)

Verbeelden. Geloven. Uiten. Hoe enthousiast vertel jij anderen over jouw doel, wens of droom? En hoe ga jij om met weerstand van je toehoorder? Voordat je echt achter jouw eigen verhaal kunt staan, dien je er zelf een duidelijk beeld van te hebben en vooral er in te geloven. Maar hoe? Tijdens deze workshop maakt u kort kennis met de drie stappen uit De Creatiespiraal van Marinus Knoope: verbeelden, geloven en uiten. Door hiermee aan de slag te gaan krijgt u een indruk hoe u uw verhaal krachtig kunt presenteren.

Rosa van den Bosch werkt als communicatie- en projectmedewerker bij Fiolet Taaltrainingen. Ze brengt nieuwe producten van de taalschool onder de aandacht bij het grote publiek, zoekt ze samenwerkingen met andere bedrijven om anderstaligen te helpen in het dagelijks leven en werk.

12:50 Einde

Info en aanmelden

 • Dinsdagochtend 30 april 2019. Inloop vanaf 09:00, start 09:25, einde 12:50 uur.
 • Wijkcentrum De Zaagtand, Sint Elroystraat 106, 1624 VW Hoorn. Goed bereikbaar met de fiets of het openbaar vervoer. Vanaf station Hoorn 15 minuten lopen, of met bus 412, 132 of 11 Halte Wabenstraat.
 • Kosten: Deelname is gratis, consumpties zelf afrekenen, een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt op prijs gesteld.


Contact

Netwerkcafé Hoorn: netwerkcafehoorn.nl, netwerkcafe.hoorn@gmail.com

LinkedIN: linkedin.com/in/werkenvoorelkaar/

Twitter: @WerkenVrElkaar

Facebook: facebook.com/werkenvoorelkaar

Realisatie van onze activiteiten is mogelijk dankzij de enthousiaste en onbezoldigde inzet van een groeiende groep vrijwilligers en ondersteuners.

Netwerkcafé Hoorn is een activiteit van Stichting Werken voor Elkaar, KVK 67431984, werkenvoorelkaar@gmail.com

Privacyverklaring

Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief ontvang je automatisch de vooraankondigingen en uitnodigingen voor onze activiteiten in jouw regio. Dat geeft je de kans om steeds tijdig te reserveren, voordat alle plaatsen zijn vergeven.

Zin om mee te helpen bij de organisatie? Stuur ons een bericht