Netwerkcafé Alkmaar

Vrijdagochtend 6 september 2019: De catwalk naar je sollicitatie!

Solliciteren nu gaat heel anders dan voorheen. Daar waar vroeger je brief het allerbelangrijkst was, is nu je gehele presentatie doorslaggevend. Je netwerk, je CV, je foto, je verschijning, alles wil je inzetten om een geweldige indruk te maken op je hopelijk toekomstige collega’s. Bij Netwerkcafé Alkmaar kun je daarmee intensief aan de slag.

Zie het programma hieronder.

  • Vrijdag 6 september 2019. Inloop 8:30, start 9:00, einde 12:30 uur.
  • Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BH Alkmaar
  • Kosten: deelname is gratis, koffie en thee contant/PIN afrekenen, een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt op prijs gesteld.

Wijkcentrum Overdie is goed bereikbaar per fiets en openbaar vervoer. Stadsbus lijn 2 richting Overdie, Halte N. G. Piersonstraat. Parkeren is gratis in de omgeving.

Netwerkcafé Alkmaar wordt mede mogelijk gemaakt door Wijkcentrum Overdie

Programma

8:30 – 9:00 Inloop

Leer tijdens de inloop alvast mensen kennen en ga je thuis voelen.

9:00 – 09:10 Welkom door Ed Liffmann

Onze dagvoorzitter heet je welkom en geeft uitleg over de rest van de dag. Ook kijken we even terug naar de afgelopen Netwerkcafés en is er een vooruitblik naar oktober.

9:10 – 9:30 Inleiding: Van oud CV naar nieuwe vaardigheden – Winfried Weel en René van Werkhoven

Het CV van vroeger werkt vandaag niet meer. Veel oudere werknemers hebben soms een werkgever en een functie van 30 jaar meegemaakt. Wil je aan de slag dan moet je laten zien en vertellen wat je hebt geleerd en waar jij beter in bent geworden. Dat kan breder zijn dan alleen ervaring uit je werk, ook dat je trainer bent of altijd de uitjes van de familie organiseert zijn vaardigheden die iets vertellen over jou. In de eerste sessie voor de pauze gaan we ontdekken welke vaardigheden er bestaan en hoe je jou beste eigenschappen kan aantonen en gebruiken. In de tweede sessie gaan we dit verdiepen door inderdaad te testen of dit je vaardigheden zijn en hoe deze in te zetten in een gesprek met andere mensen. Leer je beste kwaliteiten te ontdekken en deze verder te ontwikkelen voor een baan, hobby, sport als zelfstandig ondernemer.

09:30 – 10:45 Workshops Ronde 1

Wat zijn vaardigheden en welke heb ik dan eigenlijk? – Winfried Weel en René van Werkhoven

In deze workshop wordt geleerd om via een basismodel na te denken over wat je hebt (bij)geleerd en ontwikkeld aan ervaring. Gebruik deze vaardigheden om de vooroordelen te doorbreken.

De workshop krijgt een vervolg in Ronde 2: Ontwikkel je eigen STARR

Het effect van onze lichaamstaal in sollicitatiegesprekken – Lienet Oostingh

Wie wil er nu niet met meer zelfvertrouwen een sollicitatiegesprek of netwerkgesprek ingaan?! Ontslag en geen werk meer hebben, heeft een groot effect op ons zelfvertrouwen. Wat enorm onderschat is. In veel zaken worden we opgeleid, maar in het solliciteren niet. Hoe pak je dat aan?

Met veel enthousiasme ga je na het ontslag weer solliciteren en dan merk je vaak dat het nog niet zo makkelijk gaat. Je voelt je onzekerder worden en dat heeft direct effect op je lichaamstaal en dus op je sollicitatiegesprek. Als dat na een paar keer nog niet lukt kun je in een neerwaartse spiraal terecht komen.

Onze lichaamshouding wordt door hormonen gestuurd, de goede kant op, maar ook ontkrachtend. Het goede nieuws is dat je daar concreet invloed op kunt uitoefenen. Wat zorgt voor meer zelfvertrouwen, met meer energie en plezier je sollicitatiegesprek ingaat, wat een werkgever ziet en voelt. Je gesprek daardoor veel beter gaat, wat een grotere kans op werk oplevert.

Wie ben ik nu werkelijk? – Ingvild Hakkaart

Met elk jaar ontstaat wijsheid, zegt men… Het toegenomen inzicht in je leven en in de krachten die daarop hebben ingewerkt, kan uit uitmonden in de bezinningsvraag “Wie ben ik eigenlijk?“. Wat is kenmerkend in al je ervaringen? Wat hoort echt bij je? Wat voor mens staat hier die dit allemaal heeft meegemaakt? Een dieper contact met jezelf is een belangrijke voorwaarde om bewuster en zekerder de toekomst in te kunnen gaan in elke situatie.

10:45 – 11.15 Netwerken

Benut dit half uur om anderen in te schakelen bij jouw zoektocht naar nieuw werk. Vertel wat je zoekt en luister naar wat anderen zoeken. Wellicht heb jij wél een ingang bij de organisatie waar de ander alsmaar probeert binnen te komen.

11:15 – 12:30 Workshops Ronde 2

Ontwikkel je eigen STARR met je beste eigenschappen – Winfried Weel en René van Werkhoven

Vaardigheden.Bewijs maar eens dat je zo goed bent als je zegt. Bij sollicitaties wordt je stevig aan de tand gevoeld over je kwaliteiten. We leren je over de methode en hoe hier mee om te gaan.

Dit is een vervolg op de workshop uit ronde 1: Wat zijn vaardigheden?

Solliciteren anno nu – Matthijs Ypenburg

Werk met wat er is: De tijden zijn aan het veranderen. Sociale media, de drukte van de stad... ze werken allemaal mee aan de verwijdering die wij als mensen momenteel ervaren. Onze netwerken zijn gevuld met mensen die we eigenlijk niet echt kennen. Daarom is de roep naar authenticiteit tegenwoordig zo belangrijk. Recruiters willen jou leren kennen. Hoe kan je jezelf authentiek presenteren? Hoe kan je vertellen dat jij dé oplossing bent voor het probleem waar het bedrijf mee kampt? Daar gaan we het over hebben

Haal het beste uit jezelf door gewoon jezelf te zijn – Judith Flapper en Arjen Houterman

Wie ben jij echt? En hoe kom jij, privé en zakelijk, het best tot je recht? Van jongs af aan krijgen we vaak allerlei rollen opgedrongen. Thuis, op school, binnen je familie en vriendenkring en ook op je werk. Mensen verwachten dat je je op een bepaalde manier gedraagt. En voor je het weet ben je gewend aan al die rollen en weet je niet meer wie je zelf van oorsprong was. Terwijl jezelf zijn je veel meer energie geeft. Het zijn juist de aangeboren eigenschappen die jou in je kracht zetten. Die eigenschappen horen bij jouw persoonlijke missie in dit leven. Zeker op weg naar een nieuwe baan is het belangrijk daarbij stil te staan. Wij helpen je graag het onderscheid te maken tussen aangeleerde en aangeboren eigenschappen. Zodat je steeds meer in je kracht komt te staan en vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet kunt gaan. Met een baan in het vooruitzicht waarin jouw persoonlijke missie volledig tot zijn recht komt.

Info en aanmelden

  • Vrijdag 6 september 2019. Inloop 8:30, start 9:00, einde 12:30 uur.
  • Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BH Alkmaar. Goed bereikbaar met fiets, bus en auto, gratis parkeren in de omgeving.
  • Kosten: deelname is gratis, koffie en thee contant /PIN afrekenen, een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt op prijs gesteld.

Contact

Netwerkcafé Alkmaar: netwerkcafe.alkmaar@gmail.com, netwerkcafealkmaar.nl

LinkedIN: linkedin.com/in/werkenvoorelkaar/

Facebook: facebook.com/werkenvoorelkaar

Twitter: twitter.com/werkenvrelkaar

Realisatie van onze activiteiten is mogelijk dankzij de enthousiaste en onbezoldigde inzet van een groeiende groep vrijwilligers en ondersteuners.

Netwerkcafé Alkmaar is een activiteit van Stichting Werken voor Elkaar, KVK 67431984, werkenvoorelkaar@gmail.com

Privacyverklaring

Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief ontvang je automatisch de vooraankondigingen en uitnodigingen voor onze activiteiten in jouw regio. Dat geeft je de kans om steeds tijdig te reserveren, voordat alle plaatsen zijn vergeven.

Zin om mee te helpen bij de organisatie? Stuur ons een bericht