Netwerkcafé Online

Dit is de archiefpagina van activiteiten tot en met maart 2022 van Netwerkcafé Online.

Netwerkcafé Online is een activiteit van Werken voor Elkaar.

Zin om als vrijwilliger mee te helpen met de organisatie?

Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief ontvang je automatisch de vooraankondigingen en uitnodigingen voor onze activiteiten in jouw regio en online. Dat geeft je de kans om steeds tijdig te reserveren, voordat alle plaatsen zijn vergeven.

Oefenen met Ingrid: Sneltoetsen in Windows

Online praktijksessie, donderdag 31 maart 2022 16:00–17:00

Ben jij Windows-gebruiker en wil je de rest van je leven heel veel tijd besparen? Doe dan deze week mee met de oefensessie met Ingrid.

De meeste Windows-gebruikers zijn gewend om alles met hun muis te doen. Wat de meesten niet weten, is dat je acties in Windows ook kunt uitvoeren met slimme toetscombinaties.

Dat scheelt niet alleen tijd, maar zorgt ook dat je je veel beter kunt concentreren op wat je aan 't doen bent. Bovendien krijg je minder gauw last van de beruchte muisarm.

Hoe het werkt en hoe jij daar vanaf nu je voordeel mee kunt doen, dat leer je in deze oefensessie met Ingrid van Büseck, die niets leuker vindt dan jou te zien leren door te doen.

Na afloop van deze oefensessie kun je met Ingrid en met elkaar napraten of verder oefenen.

Deze bijeenkomst vindt plaats in een Zoom Meeting. Zorg vooraf dat je de laatste versie van Zoom hebt geïnstalleerd en dat je camera, microfoon en geluid werken en ingeschakeld zijn. Test die vooraf via zoom.us/test

Ingrid van Büseck vindt het leuk om mensen te stimuleren en uit te dagen. Ze kan putten uit een rijke levenservaring als ondernemer, werkgever, kosmopoliet en reiziger. Ze is niet te beroerd om kritische vragen te stellen en opbouwend advies te geven.

Nu ben ik aan de beurt!

Workshop online + op locatie in Amsterdam-Oost, woensdag 6 april 2022 13:30-14:30

Zit jij regelmatig in een spagaat tussen iets wat jij wil, maar een ander niet, of omgekeerd?

Deze workshop is voor lieve, sterke, zelfbewuste mensen die toch zichzelf te veel wegcijferen en vooral voor alles en iedereen klaar staan, te hard werken vanuit een groot verantwoordelijkheidsgevoel, moeite hebben met grenzen en wensen aangeven, met zichtbaar worden, van binnen wat onzeker zijn, zoeken naar rust en balans of naar wat ze écht willen.

Met ervaringsdeskundige Briska Smit kom je achter de twee belangrijkste dingen die je niet écht goed geleerd hebt in jouw leven.

Bovendien krijg je de belangrijkste ervaringsgerichte oefening die je laat zien hoe jij jezelf in de weg zit. En hoe je jezelf kunt helpen om minder innerlijke strijd en onrust te ervaren.

Briska belooft een interactieve workshop met veel uitwisseling van informatie, een zelfbegeleidingsoefening, schrijfopdrachten, een filmpje en ook een stukje theorie.

Na afloop van de workshop kun je napraten en netwerken, ook online.

Deze bijeenkomst vindt plaats in Zoom bij Netwerkcafé Amsterdam in De Muider. Zorg vooraf dat je de laatste versie van Zoom hebt geïnstalleerd en dat je camera, microfoon en geluid werken en ingeschakeld zijn. Test die vooraf via zoom.us/test

Briska Smit (Centrum voor Zelfvertrouwen) houdt zich haar leven lang bezig met (waarom mensen doen zoals ze doen, inclusief zichzelf. Door dit (zelf)onderzoek heeft ze de mooiste antwoorden gevonden op hoe je jezelf begeleidt naar innerlijke rust, kracht en wijsheid. Met haar missie ‘Ontspan de wereld, begin bij jezelf!’ wijst ze je de weg naar hoe je gedoe-loos en echt jezelf kan zijn, hoe je weet wat je wilt en hoe je daar trouw aan bent.

Uitvogelen wat je passies zijn

Wandelworkshop in Amsterdam-Oost, woensdag 6 april 2022 13:30-14:30

Wandelgids Petra Snijder heeft een bijzondere belangstelling voor zangvogels. Op een wandeling door het Oosterpark vertelt ze hoe deze passie haar heeft gevonden en hoe ze haar kennis en ervaring in haar huidige leven inzet.

In het beginnende voorjaar laat Petra je stilstaan bij hoe vogels op muzikale wijze zin geven aan hun bestaan. En hoe kun je aan hun liedje horen wie ze zijn en welke reis ze onlangs hebben afgelegd?

Wat roepen de planten, dieren, monumenten, kunst, de gebouwen rond het park of spelende kinderen bij jou op? Ben je vooral visueel of auditief ingesteld? Of spelen andere zintuigen bij jou een rol?

Waar komen interesses of motivaties bij jou vandaan of beschik je wellicht over een nog onontdekt talent? Vind je het misschien leuk om je kennis te delen over onderwerpen die we tegenkomen in het park ?

Deze wandelworkshop geeft jou de gelegenheid om voor jezelf uit te vogelen wat jouw passies zijn, waar ze vandaan komen en wat je ermee kunt.

Na afloop van de wandelworkshop kun je napraten en netwerken.

Deze wandelworkshop van Netwerkcafé Amsterdam vindt plaats in het Oosterpark. De wandeling begint en eindigt bij de Muider.

Petra Snijder is vrijwilliger bij Werken voor Elkaar en zet haar passie voor vogels, natuur en muziek in voor educatie, monitoring en bescherming op het gebied van vogels en natuur.

Energiebesparing en werkgelegenheid

Workshop online + op locatie in Amsterdam-Oost, woensdag 6 april 2022 15:00-16:00

Energiecoach Willem Draaisma vertelt hoe onze gezamenlijke maatschappelijke uitdaging om zuinig om te gaan met energie en om nieuwe, schone en duurzame energiebronnen aan te boren, kansen schept voor nieuwe werkgelegenheid, ook voor vijftigplussers.

Hij geeft in deze workshop ook een beeld van zijn werk als energiecoach. En hij vertelt over zijn ervaringen tijdens huisbezoeken waarin hij met de bewoners inventariseert wat hun wensen zijn en met welke maatregelen en aanpassingen ze energie kunnen besparen of wellicht ook zelf kunnen opwekken.

Zijn oproep aan de deelnemers van deze workshop: "Maak het verschil. Ga iets doen wat goed is voor de wereld en daarmee ook voor jezelf. Waar wil jij je hard voor maken. Duurzaamheid? Meer groen? Minder fossiel?"

Als die oproep je aanspreekt, kun je terecht bij duurzame-banenmarkten in diverse delen van Amsterdam waarbij Willem betrokken is. Over de opzet van deze banenmarkten en over het soort banen waarmee je daar kennis kunt maken, krijg je van Willem uitgebreid informatie.

Na afloop van de workshop kun je napraten en netwerken, ook online.

Deze bijeenkomst vindt plaats in Zoom bij Netwerkcafé Amsterdam in De Muider. Zorg vooraf dat je de laatste versie van Zoom hebt geïnstalleerd en dat je camera, microfoon en geluid werken en ingeschakeld zijn. Test die vooraf via zoom.us/test

Willem Draaisma is zelfstandig adviseur op het gebied van energiebesparing.

Kort met Karin

Online speedcoachsessie, donderdag 7 april 2022 16:00-17:00

Heb jij een specifieke hulpvraag en zou je daar graag met een coach kort over van gedachten willen wisselen zonder je tot een uitgebreid coachingstraject te verplichten?

Misschien is dan 'speedcoaching' van Werken voor Elkaar iets voor jou!

Tijdens een speedcoachsessie ‘Kort met Karin’ heb je online 1-op-1 een gesprek met lifecoach Karin Witte. Zij is 20 minuten speciaal voor jou beschikbaar, zodat je zeker weet dat je gehoord en gezien wordt. Een mooie kans om te benutten.

Als basis van deze tweewekelijkse speedcoachsessies kunnen tal van hulpvragen dienen. Eigenlijk alles wat met je ‘levensgeluk’ en je ‘zijn’ te maken heeft. Je kunt bijvoorbeeld vragen stellen op het gebied van solliciteren, je loopbaan, je persoonlijke ontwikkeling, waar je tegenaan loopt in je dagelijks leven of een ander onderwerp dat je zelf inbrengt.

Het resultaat is altijd dat je (meer) inzicht en begrip krijgt en een stukje bewustwording waardoor je zelf weer verder kunt.

Dus gun jezelf dit cadeautje en meld je aan!

Let op: je kunt een afspraak van 20 minuten boeken op een tijdvak dat nog vrij is. Geen tijdvak meer vrij? Over twee weken heb je weer een kans!

Deze speedcoachsessie vindt plaats in Zoom.

Karin Witte (coachingspraktijkkarinwitte.nl) is onder andere lifecoach en ondersteunt mensen door op basis van hun ingebrachte vraag inzicht, begrip en bewustwording te creëren met betrekking tot henzelf of hun situatie. Karin faciliteert een setting waarin mensen zich gehoord en gezien voelen en kunnen ontspannen. Zij inspireert, motiveert en daagt uit. Haar werkwijze is intuïtief, persoonlijk, met zachte kracht en spiegelend zonder oordeel.

Ook jij kunt voorspellen met AI

Online workshop, vrijdag 8 april 2022 10:00-11:30

Kunstmatige Intelligentie, Artificial Intelligence (AI) of Machine Learning is niet meer weg te denken uit onze samenleving.

Banken maken gebruik van AI om het risicoprofiel van klanten in te schatten. In de hotel- en luchtvaartbranche wordt gebruik gemaakt van AI voor het voorspellen van de bezetting en het bepalen van de meest rendabele prijsstelling. Daarnaast speelt AI een rol bij bijvoorbeeld gezichtsherkenning van jouw smartphone en maakt ook de overheid gebruik van AI-diensten.

Discussies over de voor- en nadelen van AI zie je dagelijks in het nieuws. Jouw leven wordt erdoor beïnvloed - of je wilt of niet. Goed dus om te snappen hoe 't werkt!

In deze workshop geeft financieel specialist Sanjin Nabuurs een beeld van het belang en de invloed van AI in onze samenleving en laat hij je op een voor leken begrijpelijke manier zien wat AI eigenlijk is. En wat het níet is. En je bent in staat om te herkennen waar AI in onze samenleving wordt gebruikt.

Maar vooral ook heel leuk: hij laat je zien dat jij als gewone burger zelf gebruik kunt maken van AI-technieken.

Sanjin: "Je bent nooit te oud bent om innovatieve technieken te leren. Het gaat erom dat je jong van geest bent en dat je nieuwsgierig bent."

Na afloop van de workshop kun je napraten en netwerken

Deze bijeenkomst vindt plaats in Zoom. Zorg vooraf dat je de laatste versie van Zoom hebt geïnstalleerd en dat je camera, microfoon en geluid werken en ingeschakeld zijn. Test die vooraf via zoom.us/test

Sanjin Nabuurs heeft ruime financiële ervaring als registercontroller en is werkzaam in de bancaire sector. Hij is tevens docent aan het opleidingsinstituut van de Vereniging van Registercontrollers en geeft daar de training “Introductie in Predictive Analytics”.

Wie heeft hier de leiding?

Workshop online + op locatie in Eindhoven, dinsdag 12 april 2022 13:30-14:30

Hoe vaak heb jij als sollicitant aan een mogelijk nieuwe werkgever gevraagd: ‘vertel eens iets over jezelf?’ En hoe vaak heb je als sollicitant de vraag gekregen om iets over jezelf te vertellen en aan te geven wat je minder goede kanten zijn?

Filosoof en business-storyteller Claudine Hogenboom: “We vergeten wel eens dat een sollicitatiegesprek een kennismaking is tussen twee partijen die elkaar iets te bieden hebben. De ene partij heeft een baan in de aanbieding en de ander zijn of haar expertise en jarenlange werk- en levenservaring.

De dagelijkse praktijk leert alleen dat degene die de baan aanbiedt, vaak ook degene is die de leiding in het gesprek neemt en allerlei vragen afvuurt. Waardoor je als sollicitant soms minder goed uit de verf komt dan je gehoopt had. En achteraf denkt: ‘ik heb eigenlijk niet gezegd wat ik had willen zeggen’. En dat is jammer, want je krijgt meestal geen tweede kans.”

Tijdens de workshop van Claudine ga je actief aan de slag met de vraag hoe jij zelf ook leiding kunt nemen in een sollicitatiegesprek: Hoe kun je jezelf zodanig presenteren dat je indruk maakt? Zonder dat je arrogant lijkt? En wel zo dat een mogelijk nieuwe werkgever denkt: ‘die moet ik hebben!’?

Claudine leert het je tijdens deze workshop, dus schrijf je in!

Na afloop van de workshop kun je in Zoom breakoutrooms met elkaar napraten en netwerken.

Deze workshop van Netwerkcafé Eindhoven wordt live uitgezonden in Zoom vanuit Pand P. Zorg vooraf dat je de laatste versie van Zoom hebt geïnstalleerd en dat je camera, microfoon en geluid werken en ingeschakeld zijn. Test die vooraf via zoom.us/test

Filosoof en business-storyteller Claudine Hogenboom (de Presentatiepartners en Plek voor Verhalen) leert professionals verhalen zodanig te vertellen dat anderen ook graag willen luisteren. Claudine is schrijver en redacteur van het vakblad C - blad voor communicatieprofessionals. Tevens is zij medeauteur van ‘101 presentatietips: als je iets te vertellen hebt’.

Ik voel me prima (of toch niet?)

Workshop online + op locatie in Eindhoven, dinsdag 12 april 2022 15:00-16:00

Ontslag, het verlies van je baan, dat doet wat met je als mens. Weg is je ritme, houvast en structuur…

Bij elke verandering doorlopen wij mensen een aantal stappen. De verandercurve van Kübler-Ross maakt dit inzichtelijk en helpt de emoties te herkennen bij jezelf en bij anderen, zodat je kunt zien wat jij of die ander nodig heeft om een stap verder te komen in het veranderproces.

Besef dat we er allemaal ‘doorheen’ gaan, maar allemaal op ons eigen tempo. En door dat eigen tempo stuiten we vaak op onbegrip en miscommunicatie. Blijf de dialoog hierover voeren met elkaar en ondersteun elkaar met datgene wat de ander nodig heeft in de fase waarin hij zit.

In deze workshop bespreekt verandercoach Anneke Graven samen met jou het proces dat je doorloopt vanaf het moment dat je je werk kwijtraakt tot het moment dat je weer klaar bent voor een nieuwe uitdaging.

Hoe sla je dat bruggetje, dat je helpt om niet in het water te vallen? Je hoeft niet meteen de overkant te zien. Maar met kleine stappen blijf je in beweging op weg naar het ervaren van een eerste succes.

De workshop biedt waardevolle tips en handvatten voor jouw ontwikkeling op weg naar jouw droombaan.

Na afloop van de workshop kun je in Zoom breakoutrooms met elkaar napraten en netwerken.

Deze workshop van Netwerkcafé Eindhoven wordt live uitgezonden in Zoom vanuit Pand P. Zorg vooraf dat je de laatste versie van Zoom hebt geïnstalleerd en dat je camera, microfoon en geluid werken en ingeschakeld zijn. Test die vooraf via zoom.us/test

Anneke Graven helpt vanuit haar bedrijf VER-AN-DER-LICHT werknemers, managers en ondernemers met verandervraagstukken op het gebied van leven en werk waar zij zelf, zonder hulp van buiten, niet meer uitkomen.

Zoomen doe je zo

Online workshop, donderdag 14 april 2022 10:00-11:30

Je hebt het afgelopen jaar vast wel eens geklikt op een link om deel te nemen aan een video-vergadering in Zoom of Microsoft Teams of Google Meet. Of zelf de vraag gekregen om zo'n vergadering te organiseren.

Videovergaderen is sinds de pandemie populair en zal dat blijven. Ook voor netwerken en solliciteren. Bedrijven nodigen steeds vaker kandidaten uit in een videogesprek, om tijd te besparen en meer kandidaten te kunnen zien. Dus je kunt maar beter zorgen dat je vertrouwd bent met alle mogelijkheden en valkuilen van videovergaderen.

In deze workshop leren we jou de basisprincipes van Zoomen als deelnemer én als organisator van een gesprek. Wat kan er allemaal, wat zijn de handigheidjes, wat moet je doen als je verbinding slecht is, je microfoon het ineens niet doet, je de ander niet hoort, je naam niet goed in beeld is, je kamer te licht of te donker is, hoe gaat dat met breakout rooms?

Zorg dat ook jij straks met zelfvertrouwen kunt klikken op de uitnodigingslink voor een online kennismaking of sollicitatiegesprek en soepel zelf een vergadering kunt organiseren en leiden.

Ja, deze workshop over Zoomen geven we in Zoom. De beste manier om het te ervaren :-) Zorg dat je vooraf het programma installeert vanaf https://zoom.us/download en test je camera en microfoon via https://zoom.us/test. De rest leren we jou in de workshop!

Erik Lambooy en Marc Janssens stonden aan de wieg van Werken voor Elkaar, de Nederlandse community voor werkzoekende vijftigplussers. Ze weten uit eigen ervaring hoe belangrijk het als werkzoekende is om je ondernemende en digitale vaardigheden te blijven ontwikkelen, vooral door te dóen.

De Goede Inval

Online meedenksessie, donderdag 14 april 2022 16:00–17:00

Heb je een vraag over werk vinden of solliciteren? Tijdens De Goede Inval kun je op informele basis met elkaar in gesprek gaan, steun ervaren en, jawel, goede invallen krijgen!

Want hoe lang je ook zelf al met jouw vraag bezig bent, in gesprek met anderen kunnen er toch ideeën naar voren komen waar je zelf nooit aan had gedacht, maar die je wel kunnen helpen bij het zoeken naar werk, of iets anders dat voor jou belangrijk is.

Ingrid van Büseck geeft richting aan de gesprekken in deze vierwekelijkse meedenkbijeenkomst.

Na afloop is er gelegenheid tot napraten.

Deze bijeenkomst vindt plaats in Zoom.

Ingrid van Büseck vindt het leuk om mensen te stimuleren en uit te dagen. Ze kan putten uit een rijke levenservaring als ondernemer, kosmopoliet en reiziger. Ze is niet te beroerd om op basis daarvan kritische vragen te stellen en gevraagd en ongevraagd advies te geven.

Jouw donatie voor inspiratie

Wil jij dat wij blijven organiseren wat vijftigplussers nodig hebben om verder te komen in leven, werk of ondernemerschap, steun ons dan met een donatie.

Kies hieronder welk bedrag je wilt doneren. Je wordt doorgeleid naar onze betaalservice Mollie Payments/Plink. Betalen gaat via Ideal.

Ga naar het archief voor een overzicht van onze eerdere online activiteiten.